Шафранът се получава от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Самото растение се нарича също съкратено шафран . Шафрановите минзухари цъфтят през есента и се берат заради техните червени близалца, които след като се изсушат се превръщат в подправката шафран. Всеки цвят съдържа три близалца, които се отделят внимателно от цвета. Цветовете трябва да се берат до обяд , защото те бързо повяхват. Това е трудоемък процес и поради тази причина шафрана е толкова скъпа подправка или така нареченото червено злато.

Шафрановият минзухар вирее много добре в области, където температурите варират от не повече от 35оС – 40оС през лятото и до -15о С -20о С през зимата, което прави България с идеален климат за отглеждане на шафранов минзухар. Луковиците са способни да оцелеят през зимните условия, защото имат способността да “ спят зимен сън” или зимуват.

ПОДХОДЯЩИ ПОЧВИ:

Шафрановият минзухар се адаптира лесно към почвата където е засаден. Той расте добре в сухи и полу-сухи почви . Луковиците се адаптират добре във варовити или глинести почви . Също растат добре в канелени горски, глинести и песъчливи почви, богати на органична материя. Истински важното е почвата да е рохкава, за да могат корените да израстват надълбоко и с добра дренация,  за да се предотврати гниене и заразяване. Нормалното Ph за развитие на растението е между 6 и 8 Ph. 

Шафрановият минзухар е най-добре да се засажда в полета, които са наклонени на Юг, което осигурява максимално излагане на слънце. Шафрановите растения се нуждаят от пряка слънчева светлина и не виреят на сянка. 
За отглеждане на шафран се избират площи, където последните три години не са били отглеждани картофи, моркови, лук, чесън, цветя страдащи от същите заболявания като шафрана (нарциси, перуники, фрезии, гладиоли и др.), люцерна, фасул, детелина и други. Шафрана може да расте добре и на по-бедни леки и песъчливи почви със съобразено торене. Преди засаждане почвата е добре да се обогати с препарати след консултация с експерти, което значително повишава добива от шафран. Може да се добави азот за увеличаване добива на цветовете, фосфор, магнезий, калий. Добавянето на калций предпазва растението при засушаване, високи и ниски температури, болести.
ЗАСАЖДАНЕ НА ЛУКОВИЦИТЕ:
За да получите здрави и красиви цветове, е необходимо да подберете качествен материал за засаждане. Здравите луковици трябва да нямат следи от гниене или наранявания върху луковицата. Окраската на луковицата трябва да бъде равномерна, без петна. Люспите трябва плътно да прилепват към тялото на луковицата. Дъното трябва да бъде цяло.
Луковиците се засаждат на дълбочина 7 до 15 см. Добивите и качеството им се влияят от климата, дълбочината на засаждане и разстоянието между луковиците.Луковиците, засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество. Засаждането на луковиците на 15 см дълбочина дава оптимални нишки шафран, а по-плиткото засаждане на 8—10 см дава най-много цветове и дъщерни луковици. Луковиците се засаждат на 5—10 см разстояние една от друга. Разстоянието между лехите най-добре да е 20 – 30 см. Оптималните практики на засаждане се съобразяват с характерния за съответната страна климат. За България най-добре е да бъдат засадени от края на м.Август до началото на м.Септември.

Традиционно се използват издигнати лехи за осигуряване на добро оттичане. След летуването луковиците образуват тесните листа и започват да пъпкуват през есента. Едва през октомври (в Северното полукълбо) започва цъфтенето. Събирането на цветовете по необходимост е бърза работа. След цъфтенето в зори цветовете бързо увяхват под слънцето по пладне.При това всички шафранови минзухари цъфтят в кратък период от една или две седмици.Луковици през зимата не се засаждат и не съществува понятието зимно засаждане!Шафранът не се засажда и през пролетта, тъй като той е все още с корени и листна маса. Ако прочетете информация за пролетно засаждане това не е по технология и не е вярна.Шафранът се засажда САМО през есента.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ШАФРАН:

Шафранът трябва да се подхранва, за да дава хубав цвят. Най-удачно почвата да се подобрява с торф и компостна почва ( в съотношение около 10 кг на квадратен метър). Това се прави преди засаждане на шафрана.
Шафрана се тори основно преди разсаждане и след това се подхранва еднократно пролетта/лятото/есента, когато зелените листа се покажат над земята. Шафрана се тори в периода на активен растеж. Шафрана не трябва да се тори с торове съдържащи хлор, натрий и примеси на тежки метали (олово, кадмий и други). При изкупуване на изсушената подправка се правят анализи за остатъци от замърсявания, важно е да се ползват качествени торове. Шафрана е изключително чувствителен на засоляване.

Най-добре е програмата за торене да се направи след почвен анализ, съобразена с особеностите на почвата, сорта и климатичните условия в района и избраната технология на отглеждане. Свържете се с нашите специалисти за повече информация.

НАПОЯВАНЕ:

Шафрановият минзухар, отглеждан в България, няма специфични нужди по отношение на напояването. Само когато лятото е много сухо, може да се наложи такова. Обикновено при отглеждането се разчита предимно на дъждовете. Дъждове, падащи непосредствено преди цъфтенето, повишават добивите.

Шафрановият минзухар не понася прекомерното количество вода, климата в България е богат на дъждове в края на зимата и през пролетта, когато реално луковиците имат нужда от влага. Това прави поливането ненужно и дори противопоказно

ТЕХНИКИ ЗА ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА:

Към средата на м.Октомври, шафрановия минзухар започва да цъфти и това цъфтене трае около три седмици. Полето не цъфва на 100% за един ден, като от една луковица израстват повече от един минзухар ( бройката зависи от големената на луковицата и годината на полето )

Прибирането на реколтата се осъществява всеки ден, рано сутрин, преди разтварянето на цветята. Това е задължително условие , излагането на близалцата на слънчева светлина разваля качеството .

Подберете внимателно времето на събиране на шафрана, защото цветовете на минзухарите се отварят максимално само за няколко дни, след което постепенно се затварят и увяхват. Ако при събиране на цветята вали дъжд, първо трябва да се оставят цветята на въздух да изсъхнат, и тогава да се отделят близалцата от тях.

В зависимост от размера на луковиците, които сте закупили, се определя и цъфтежа и гъстотата на шафрановия минзухар, т.е. колкото по-голям е размера на луковицата в диаметър, толкова е по-голяма вероятността тя да цъфти още същата есен и да даде повече цвят, съответно повече шафранови близалца.

Също така от размера на луковицата зависи и размножаването и – колкото по-голяма е тя, толкова повече ще се размножи – при най-големия размер луковици могат да се размножат и до 5пъти, т.е. ако сте си закупи луковица размер 10/11 на следващата година ще имате още 5бр. луковици.

ИЗВЛИЧАНЕ НА РЕКОЛТАТА И СУШЕНЕ НА ШАФРАНА:

Когато цветовете са събрани трябва да се пренесат на място, където от тях ще бъдат извадени близалцата. Това трябва да стане много внимателни и нежно. Разтваря се самият цвят и от него се изваждат трите близалца като само червената част се използва за подправка не трябва да има бели или жълти части от близалцето.

Има няколко начина за сушене, като най – подходящият за тях е сушенето им при 45 градуса за 3 часа в дехидратор. По този начин се запазват ценните им качества и едновременно с това се постига оптимално сушене.

Изсушеният шафран има по- наситено оцветяване в тъмно червено и по- силна миризма. Веднага след приключване на първоначалния процес по сушене шафрана се прибира в стъклени буркани, слага се вътре салфетка за обиране на остатъчна влага и се затваря херметически. Така приготвен, шафрана се поставя на тъмно място за 30 дни. След това имаме вече готов шафран.Шафрана може да се съхранява в този буркан за много дълго време без да промени качеството си.

Много внимание трябва да се отдели на този процес, защото е много лесно да се пресуши. Следователно, когато се минава през този процес трябва да се внимава, защото от този процес се определя качеството на подправката шафран.

9 Коментара

Ivan Malamov · 05.01.2020 на 11:56

Zdraveite,imam interes po otglejdane na sshafran i iskam da sam informiran….Pozdrav ot slanchev SanSandanski,2800BG

  Greg Clarke · 06.03.2022 на 6:21

  If I was to purchase 40K how much is delivery to Etropole?

   Администратор · 02.06.2022 на 13:43

   Hello. The delivery is free

    Камелия Василева · 27.10.2022 на 12:27

    Здравейте, може ли информация, относно изкупуването на шафрана?

Stela angelova · 25.01.2020 на 17:29

Zdrveite imam interes kim shafrana kak moga da otgledam

Емил · 13.04.2020 на 19:42

Здравейте, информацията ВИ е много изчерпателна, но дали е възможно да обясните как стои въпроса с изкупуването и установяването на качеството на шафрана? Благодаря 👍

  Администратор · 13.04.2020 на 20:18

  Здравейте. Обадете ни се и ние ще ви разясним всичко, което ви интересува. Тел: 0899837357 . Поздрави!

Anatoli · 23.10.2022 на 11:43

Bih iskal da popitam vav 1 kg. Shafranovi lukovici kolko broiki ima:ili po tochno za dekar zemq kolko kilograma lukovici e neobhodimo da se zakupqt

Камелия Василева · 27.10.2022 на 12:25

Здравейте, каза стои въпроса с изкупуването на шафрана?

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ОБАДИ СЕ СЕГА